Spring naar de content

Joodse zorgen

Kleine incidenten worden te snel vergeten. Ze zijn soms erg leerzaam omdat ze verborgen ongenoegen aan het licht brengen. Ze hebben een belangrijke signaalfunctie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Een goed voorbeeld biedt de mislukte poging van minister Verdonk om imam Ahmad Salam tot een handdruk te bewegen. Dat zich meteen twee kampen vormden, pro en contra Rita, viel te verwachten. Echt interessant waren de reacties uit joodse kring.

In NRC Handelsblad viel de Amsterdamse historica van het jodendom Selma Leydesdorff de minister ongehoord fel aan. Aan de hand van informatie over de houding van religieuze joodse vrouwen verweet ze Verdonk minachting voor minderheidsreligies en adviseerde ze premier Balkenende haar in het openbaar een schrobbering te geven.

Het bleek geen persoonlijke mening. In het Nieuw Israelietisch Weekblad van 26 november werd Verdonk in vier verschillende bijdragen aangepakt. G. Philip Mok noemde de minister ‘ongeschikt voor de functie die zij geacht wordt te vervullen’. Tamarah Benima dacht precies zo: “Wat stom dat Verdonk, belast met integratie, zo ontzettend slecht op de hoogte is van de islamitische gebruiken.” “Ik kromp ineen van schaamte,” was het commentaar in weer een andere rubriek. Het redactioneel commentaar had als kop ‘Onhandig’ en op de voorpagina werd de inhoud aangekondigd met de uitspraak: “De hand van Verdonk zet de verhoudingen weer op scherp.”

De verontwaardiging is niet alleen begrijpelijk omdat er ook rabbijnen zijn die vrouwen geen hand geven. De ongerustheid gaat dieper: joden vrezen dat het huidige platmakingsbeleid hun tradities ter discussie gaat stellen. De roep om Nederlands-sprekende imams, schrijft Mok, mag geen verbod worden op het gebruik van Arabisch in de gebedsdienst. Ook wij joden gebruiken in sjoel geen vertalingen maar thorarollen met Hebreeuwse teksten.

Zo hoort onze minister van integratie het eens van een andere kant: van joden, om begrijpelijke redenen de meest waakzame bevolkingsgroep in ons land. Religieus pluralisme, zo oud als onze natie, dient te worden gerespecteerd. Een tip: stuur Verdonk naar een goede inburgeringscursus.

Onderwerpen