Spring naar de content

HP/De Tijd malicieus?

Wie ook tot onze vrienden behoren, Folkert Jensma ­- hoofdredacteur van NRC Handelsblad ­- zit er in ieder geval niet bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henk Steenhuis

In een interview met het vakblad ‘De Journalist’ ventileerde hij zijn woede over de manier waarop HP/De Tijd over zijn krant bericht. “Ze hanteren een Fortuyn-achtige agenda om journalistiek te bedrijven,” zegt hij. “Ze spelen in op die sentimenten. De manier waarop HP/De Tijd naar ons kijkt, is malicieus en rancuneus.

Het zou makkelijk zijn om te zeggen dat Jensma spoken ziet. De afgelopen twee jaar heeft HP/De Tijd maar twee keer een artikel over zijn krant gepubliceerd. En hoewel die behoorlijk kritisch waren, lijkt dit niet echt op een hetze. Toch zit er wel iets in Jensma’s observatie. Want ook in artikelen die de krant helemaal niet als onderwerp hebben, wordt vaak naar NRC Handelsblad verwezen of eruit geciteerd. En dan hebben we het hier vooral over onderwerpen die inderdaad door Pim Fortuyn bespreekbaar of actueel zijn geworden: het migrantenprobleem, de toekomst van de verzorgingsstaat of het verband tussen dierenactivisme en geweld. En het is waar: in die context wordt NRC Handelsblad gewoonlijk neergezet als onderdeel van een groot maatschappelijk probleem. Het klopt dus dat HP/De Tijd doorgaans weinig vleiend schrijft over Jensma’s krant

Van zijn kant mag Jensma zich weleens afvragen of daar niet een reden voor is

Wat is de onderliggende kwestie? De gemiddelde lezer realiseert zich niet altijd hoezeer NRC Handelsblad verstrengeld is geraakt met de gevestigde orde. De elite is op die krant geabonneerd, schrijft er opiniestukken in en verschijnt op feestjes bij de hoofdredacteur. Het kan niet anders of dat heeft zijn weerslag op de onderwerpkeus, de toon en vooral de opinies van de krant. En aangezien het establishment links is, is het voorheen liberaal-deftige NRC Handelsblad ook in links vaarwater beland.

Niemand betwist intussen meer dat de kortstondige era-Fortuyn aan het licht heeft gebracht hoe er een gigantische kloof bestaat tussen de opvattingen van de gevestigde orde en de gewone Nederlander. Wie deze kloof ziet als een ernstig tekort in het functioneren van onze democratie, kan tot geen andere conclusie komen dan dat NRC Handelsblad mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van dat gebrek. Dat is een reusachtig verwijt dat je de krant kunt maken.
NRC Handelsblad pretendeert immers een kwaliteitskrant te zijn. Kennelijk verstaat de krant daar nu zelf onder dat hij in zo ongeveer iedere hoofdstad ter wereld wel een eigen correspondent heeft. Dat is mooi, maar echte kwaliteit zit in iets anders. Echte kwaliteit zit hem niet in belangenverstrengeling, maar in belangeloosheid; in afstand tot machthebbers, zich daarmee de vrijheid verschaffend om kritiek naar alle kanten te uiten

In hetzelfde interview in ‘De Journalist’ zegt Jensma nog altijd te staan achter het hoofdartikel dat hijzelf over Pim Fortuyn schreef en dat verscheen op de dag dat Fortuyn werd vermoord. In dat artikel uitte Jensma zijn weerzin tegen de gedachte dat Fortuyn misschien als premier bij het Nationaal Monument op de Dam de doden zou herdenken. “De man die de islam ‘achterlijk’ vindt en mensen uit Marokko en Turkije niet behorend tot ‘de moderniteit’.” Het valt Jensma niet aan te rekenen dat dit hoofdartikel verscheen op de avond dat Fortuyn werd vermoord. Wel dat hij het nog steeds een goed stuk vindt. Van een hoofdredacteur die zo geborneerd blijkt te zijn, valt niet te verwachten dat hij NRC Handelsblad weer tot een betere krant zal maken. Een kwaliteitskrant.

Onderwerpen