Spring naar de content

Michiel van Erp: ‘Mijn grootste angst is om door de mand te vallen’

Michiel van Erp (1963, Eindhoven) is programmamaker (Lang leve de victorie, Ons genoegen). Onlangs debuteerde als toneelregisseur met Mexico.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martin Bons

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Opgeruimd, het stuk is af en de recensies waren positief.

Wie zijn uw helden?

Ik ben tegen helden. Alleen als ik diep graaf, kom ik op Gerard Reve, maar dat is geen held, hij amuseert me.

Aan wie ergert u zich?

Aan velen, maar ik erger me vooral aan mensen die denken voor een groep te spreken. Máxima liep na de verloving langs de Haagse bevolking. Een Surinaamse vrouw zei: “Namens de hele Surinaamse gemeenschap, gefeliciteerd.” Dan denk ik gelijk: wie denk je wel dat je bent. Als ik Surinamer was geweest, was ik ontploft.

Lijkt u op uw moeder?

Ja, zij gaat ook op haar gevoel af. Een goede eigenschap, want door te veel redenatie durft en doet een mens niets meer.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik verlang soms naar het gemak waarmee anderen hun ambities opzijzetten en een sabbatical opnemen. Als ik er op nieuwjaarsdag mee zou beginnen, zou ik me op 3 januari al geen raad meer weten.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik door de mand val en mensen zeggen: “God, hij kan het helemaal niet.”

Bidt u wel eens?

Vroeger wel. Op mijn vijftiende pleegde mijn beste vriend zelfmoord. Ik dacht een heel hechte band met hem te hebben, maar later bleek dat hij erg gelovig was én diep ongelukkig, wat ik niet wist. Het geloof heeft hem niet van zelfmoord afgehouden, en dat was voor mij het einde.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nee, maar ik zou het graag willen.

Bent u aantrekkelijk?

Ik doe er alles aan om aantrekkelijk te zijn, maar ik ben het niet, dat weet ik heel zeker.

Wat is uw definitie van geluk?

Zaterdagochtend, verse jus d’orange, ei met zalm, samen met mijn vriend kranten lezen, beiden poes op schoot, kletsen over wat je leest.

Waar schaamt u zich voor?

Ik schaam me soms voor de dingen die ik laat zien: ongelukkige mensen, gezinnen de geen cent hebben. Ik registreer, verander niets en ben daar alleen maar voor mijn eigen ‘geluk’.

Bent u monogaam?

Ja, en dat zie ik niet als een plicht. Ik bén monogaam, het zit in mij.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Vorige week bij Memories, een TV-programma dat oude liefdes herenigt. Een Nederlandse zeeman had vroeger verkering met een buitenlands meisje, had nooit meer iets van zich laten horen, maar was bij de familie nog steeds een levende legende. Hij werd binnengehaald als een koning die jarenlang spoorloos was geweest. Tranen met tuiten.

Van wie houdt u het meest?

Van mezelf. Het is een soort overlevingsstrategie. Na de dood van mijn jeugdvriend werd zijn overlijden letterlijk doodgezwegen. Ze waren volgens mij bang dat ik het ook zou doen. Wellicht heb ik toen besloten dat ik alleen maar op mijzelf kon vertrouwen.

Wat beschouwt u als uw grootste mislukking?

Ik wilde acteur worden, en dat is volledig mislukt. Mijn angst dat mensen zeggen: God, hij kan het helemaal niet, is toen volledig waarheid geworden. Nadat ik in een stuk de rol van spermacel kreeg toebedeeld, dacht ik: ik moet er maar mee stoppen.

Hoe moedig bent u?

Ik tart mezelf. Als ik iets wil maar het niet durf, regel ik het zo dat ik het moet doen. Dan lig ik weken wakker, maar ik kan dan in ieder geval niet meer terug. Dat face the enemy vind ik erg moedig.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Mijn intuïtie.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik verstop soms spulletjes van mensen. Dan zijn ze uren aan het zoeken naar hun pen of horloge, terwijl ik weet waar ze liggen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Onvoorwaardelijke vriendschap.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Het uitschakelen van de ratio, met als gevolg dat het leven iedere keer opnieuw als een sprookje begint.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Vrienden vinden dat ik snoeihard over mensen kan oordelen en hen beledig, maar het gekke is dat ik die mening niet deel.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou goed willen spellen. De d’tjes en t’tjes krijg ik maar niet op de juiste plaats.

Hoe ontspant u zich?

Door met vrienden te bellen en tegelijkertijd witte wijn te drinken.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Aan regelmaat, ik hoef niet naar Nepal voor een avontuurlijke rotsvakantie.

Wat is de beste plek om te wonen?

Kamerik. Ik hoef mijn auto niet op slot te doen en er is niets te doen, wat ik heel prettig vind. In Amsterdam zou ik veel te onrustig worden.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door niet de weg in te gaan waar het ongeluk ligt, want ik ben ervan overtuigd dat ieder-een wéét waar de valkuilen zitten.

Wat is uw devies?

Mens, durf te leven.