Spring naar de content
bron: nationaal archief

‘Misschien heeft u een aantal hemels overgenomen van andere planeten’

Anton Dreesmann (1923) was ondernemer. Hij overleed op 15 februari. Ronald Jan Heijn schrijft hem een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ronald Jan Heijn

Zeer geachte heer Dreesmann,

Als u deze brief leest, dan is hij uiteindelijk bij de goede hemel terechtgekomen. De kans is natuurlijk groot dat u aldaar in een leidinggevende functie zit, zodat er waarschijnlijk een aantal diversificaties heeft plaatsgevonden. Misschien heeft u een aantal hemels overgenomen van andere planeten, zodat er een goede samenwerking en synergie kon ontstaan. Ik heb de brief daarom maar gericht aan de Hemel Holding, Gene Zijde der Planeet Aarde. Dat moet aankomen.

U heeft in mijn hart altijd een bijzondere plaats ingenomen; ik heb u altijd met meer dan gemiddelde belangstelling gevolgd. Onder meer omdat u een familiebedrijf leidde, dat — net als Albert Heijn — in 1887 zijn oorsprong vond en zich afspeelde in de detailhandel. Maar vooral omdat u een zeer duidelijke visie had en zich een prachtige ondernemer toonde met veel lef. U was ván uw tijd, maar uw tijd ook ver vooruit. Als u nu kijkt naar de directeuren die de grote beursgenoteerde bedrijven leiden, dan zult u verbaasd opkijken. Er zijn nog maar weinig échte ondernemers.

U was ook professor. Wat had ik graag economieles van u willen volgen! Zoals u een keer in een interview het begrip deflatie en vooral de gevolgen ervan uitlegde, staat mij nog zeer helder voor ogen. Duidelijke taal, concrete voorbeelden, humor, het leek allemaal zo simpel, als u erover praatte. Het is net als met Cruijff zien voetballen; het lijkt dan zo makkelijk.

Is alles makkelijker in de hemel? Heeft u de taak op zich genomen om aardse ondernemers zo nu en dan terzijde te staan? Of misschien juist wel vakbondsleiders? Ik hoop het van harte. Als u straks weer terugkomt naar de Aarde, weet u al welke lessen u wilt leren, in welke gedaante u terugkomt en waar? Ik ben heel benieuwd; we zullen u weer hard nodig hebben. Mocht u over een tijdje weer op aarde zijn: succes met de benoeming van een goede hemel-opvolger voor u!

Mocht u niet meer hoeven terug te komen, dan ben ik heel blij voor u en hoop ik dat u aardse onnozelaars als ik met al uw liefde en wijsheid kunt bijstaan om er een mooiere wereld van te maken.

Met alle liefde en hoogachting,

Ronald Jan Heijn